Kinek ajánlott a kontaktlencse?

kontaktlencseA világ lakosságának 50%-a látáskorrekcióra szorul. A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak, valamint az egyre magasabb színvonalú gyártási technológiára és nyersanyagokra.

Általában a fiatalok használnak kontaktlencsét, bár a legújabb kutatási eredmények - az egynapos viselésű progresszív lencsék kifejlesztése miatt - konkurenciát jelentenek a szemüveggel szemben a 45 év fölöttieknek is. Mivel minden páciens egyéni módon reagál a különböző típusú lencsékre, kiválasztásukkor szigorúan meghatározott szemészeti vizsgálatokra van szükség. Először előzetes vizsgálatot kell végezni a lencsék kiválasztásához. A lencse szemre illesztése után 30 perc elteltével kerül sor az első ellenőrzésre, amikor a páciens szemének reakcióját vizsgálja meg az illesztő. Háromhavonta szükséges kontrollvizsgálat. Ez a folyamat garantálja a megfelelő lencseválasztást és a szem egészségének megőrzését mindenki számára.

A kontaktlencséket gyakran alapvető látáskorrekciós eszköznek ajánlják. Ez mindenekelőtt azokat érinti, akiknek nagy mértékű látáshibájuk (+/- 6.00 D fölött) van. Ennek főleg az az oka, hogy a szemüveg természetellenes mértékben kicsinyíti vagy nagyítja a látott képet. Hasonló a helyzet abban az esetben, amikor a két szem hibája között 3.00 D-nál nagyobb eltérés van. Ilyenkor gyakoriak a problémák a sztereo látással, mivel nagy különbség van a jobb és bal szemmel látott kép között. A kontaktlencsék sok előnnyel rendelkeznek. Alapvető értékük az a tény, hogy tökéletes látást biztosítanak minden légköri viszony esetén, a látómezőt pedig nem korlátozza a szemüvegkeret. Szemüveg viselésekor, főleg nagy mértékű látáshibánál, a látott kép kicsinyített vagy nagyított. Ezzel szemben a látott kép kontaktlencse viselése esetén természetes nagyságú marad. A kontaktlencse viselése akkor is ajánlott, amikor korlátlan látótérre van szükség, vagy amikor a szemüveg az orról lecsúszva nem nyújt megfelelő biztonságot (pl. a magasban dolgozóknál, sportolás közben). Természetesen mindenki viselhet kontaktlencsét, akiknél nem állapítottak meg ellenjavallatot, és akik ki akarják használni a kényelemérzetet és teljes látáskorrekciót, amit a lencsék biztosítanak. A látáshibával rendelkezők egyúttal megváltoztathatják külsejüket is. Léteznek kissé színezett lencsék, amelyek mélyítik a szivárványhártya természetesen világos árnyalatát, valamint olyan, teljes fedőképességű lencsék, amelyek megváltoztatják a szemszínt. Tökéletes látásúak is megváltoztathatják a szemszínüket a színezett lencséknek köszönhetően. Nekik készültek a színes, dioptria nélküli, ún. plano lencsék.

Javallatok, ellenjavallatok

Kontaktlencsék mindenkinek ajánlhatóak, akinek az életmódja lehetővé teszi a higiénés szabályok betartását. Előfordul azonban, hogy a lencsék viselése nem ajánlott egyes személyek számára. Egyéni tulajdonságok és betegségek, mint pl. kötőhártya-gyulladás, kimondottan erős szemszárazság, az egyik szem hiánya és érzethiány a szaruhártyában, valamint a szem első része, a szemhéj vagy a szem körüli bőr megbetegedése komoly ellenjavallatot jelentenek, vagy csökkent tűrőképességet okozhatnak.

A lencsehordás lehetősége főleg attól függ, hogy a páciens könnye milyen minőségű és mennyiségű. Mivel a kontaktlencsék szabadon kell, hogy "ússzanak" a szemen, a könny mennyisége elegendő kell, hogy legyen ennek biztosítására. Másrészt a könnyek összetétele hatással van a lencsén megjelenő lerakódásokra. Ezek mennyisége és kora határozza meg a lencsék átláthatóságát, a kényelemérzetet és a lencseviselés tűrését. Emiatt minden, ami befolyásolja a könnyfilmet, döntő hatással van a kontaktlencse viselésére. A száraz szem problémájával küzdő betegek ezért naponta csak néhány óráig vagy egyáltalán nem viselhetnek lencsét.

A könnyfilm gyengülése vagy összetételének megváltozása különböző tényezőknek köszönhető. Többek között a cukorbetegségben szenvedők, akik hormonkészítményeket szednek, vagy akik dohányoznak, gyakran kell, hogy vizsgálatnak vessék alá magukat. Hasonló a helyzet a terhes és szoptató anyákkal, mivel a gyakori hormonális változások sokszor a könnyréteg fehérjetartalmának növekedésével járnak, ami maga után vonja a lencséken lerakódott fehérje mennyiségi növekedését. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a felsorolt személyek nem viselhetnek kontaktlencsét. Állandó ellenőrzés alatt kell, hogy álljanak, hogy a megfelelő lencsét kapják, a legjobb viselési módot és cseregyakoriságot határozzák meg számukra.

Ha szeretne Ön Bioflex kontaktlencsét viselni, látogasson el az egyik Opticnet Partner optikába, ahol egy szakszerű szemvizsgálatot követően segítenek kiválasztani az Ön számára leginkább megfelelő kontaktlencsét, és megtanítják annak helyes használatára is!

Nem tudja milyen szemüveg állna jól Önnek?
Segítünk választani!
Az OPTICNET alkalmazása segítségével közel 100 szemüvegkeretet próbálhat fel virtuálisan. Készítsen magáról egy képet is az Önnek tetsző szemüvegben és küldje el a családjának vagy a barátainak, ha kíváncsi az ő véleményükre is.
GALÉRIÁK

Háczky Optika Belváros

2012. 10. 28

képek száma: 4 db

Lehel utca 13.

2022. 01. 31

képek száma: 2 db

Hoyalux ID. akció 30% engedménnyel! 2024.január 31-ig!

Az akcióban résztvevő termékek! Hoyalux ID.MY Self , My Style V+,My Style V+ Eye Genius, Hoyalux ID4 és 4I,Hoyalux Work Style.3

Hoya Adventi akció!

Minden nap 33% kedvezmény az alábbi lencsékre:dec.1-13-18 beltéri lencsék,dec.4-8-21.digitális,lencsék,dec.5-15,fényresötétedő,dec.6-12-22,extra,vékonyított,dec.7-14-19 multifocalis,dec.11-20 autó vezetéshez kifejlesztett.

Nádorvárosi üzletünk elköltözött!

Értesítjük tisztelt régi és leendő ügyfeleinket, hogy a Herman Ottó utcai üzletünk elköltözött.

Nádorvárosi optikánk új címe: 9023 Győr, Lehel u.13.